ponedjeljak, 19. ožujka 2018.

10 savjeta za borbu protiv depresije iz Kur’ana i Sunneta


1. Sjetite se da će sva dunjalučka iskušenja biti otkup za vaše grijehe – “Muslimana ne pogodi nikakva nedaća ili bolest, tuga ili žalost, niti kakva nezgoda, pa čak ni obični ubod trna, a da mu zbog toga ne budu oprošteni (neki) grijesi!” (Muslim)

2. Sjetite se onih koji imaju manje od vas – “Kada god vidite nekog ko ima više imetka od vas, pogledajte i one koji imaju manje od vas.” (Buhari i Muslim)

3. Sjetite se da je sve ono što vam se desi dobro za vas – „Čudno je stanje vjernika, zaista je za njega uvijek dobro, a to nema niko osim vjernik. Ako ga zadesi nešto lijepo, zahvali se Allahu pa bude dobro, a ako ga zadesi nekakva nedaća, on se strpi pa mu opet bude dobro.“ (Muslim)

4. Sjetite se da je ovaj dunjaluk prolazan i da će naša vječna kuća biti na ahiretu, stoga neka vam to bude glavna preokupacija – ”Kome ahiret bude najveća briga – Allah, dž.š., dat će mu bogatstvo u srcu, bit će miran i spokojan, a dunjaluk će mu silom doći, a kome dunjaluk bude najveća briga – Allah će mu siromaštvo pred oči posaditi, neće biti miran i spokojan, a od dunjaluka će mu doći samo ono što mu je određeno!“ (Tirmzi)

5. Sjetite se da ćete jednog dana umrijetiZa ovo se pripremajte i mnogo spominjite onu koja prekida užitke (smrt)!“ (Tirmizi)

6. Pronađite smiraj u namazu – “O, Bilale, hajde da nas namaz odmori,” nije rekao ‘da se odmorimo od njega (namaza).” (Ebu Davud)

7. Lijek je u Kur’anu – Uzvišeni Allah kaže u Kur’anu: “Mi objavljujemo u Kur’anu ono što je izlječenje i milost vjernicima, a nevjernicima on samo povećava propast.” (El-Isra, 82)

8. Činite što više istigfara – “Za one koji se, kada grijeh počine ili kada se prema sebi ogriješe, Allaha sjete i oprost za grijehe svoje zamole –a ko može oprostiti grijehe ako ne Allah? –i koji svjesno ne ustraju u griješenju.” (Al Imran,135)

9. U vrijeme nedaća iskušenja – činite što više dova i što više zikrite – “Allah je stidljiv i darežljiv. Stid Ga je – kada čovjek digne ruke (i zamoli Ga) – vratiti ih prazne i očajne.” (Tirmizi)

10. Konzumirajte telbinu – “Telbina je sredstvo za osvježenje bolesnikovog srca koje mu odnosi dio žalosti.” (Muttefekun alejhi

0 komentari

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

 
© Riznice korisnog znanja
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top