četvrtak, 22. ožujka 2018.

Allahu najdraže riječi


Veliki ashab Ebu Zerr, r.a., je ispričao kako mu je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: 
Hoćeš li da te obavijestim koji je govor Allahu Uzvišenom najdraži? Rekao sam: Allahov Poslaniče, obavijesti me o govoru koji je najdraži Allahu Uzvišenom? Rekao je: Najdraži govor Allahu Uzvišenom je: Subhanallahi ve bihamdihi./Neka je slavljen i hvaljen Allah. (Hadis bilježi imam Muslim) 

Prema mišljenju imama Nevevija ovo su najbolje riječi koje čovjek može izgovoriti i koje su od čovjeka, pod ovim se ne podrazumijeva učenje Kur’ana, koje je, svakako, vrijednije od ovih riječi. 

Ibn Hadžer, tumačeći ove riječi, kaže: Može se pretopostaviti da ove riječi ‘subhanallahi ve bi hamidihi’ su skraćena verzija četiri zikra: subhanallah, elhamdulillah, la ilahe illallah i Allahu ekber. Riječima ‘subhanallah’ izražava se Allahova uzvišenost i čistota od svega onoga što Mu ne priliči i promovira čistota Njegovih svojstava od svih nedostataka i u sklopu ovih riječi sadržane su i riječi šehadeta: la ilahe illallah. Riječi ‘ve bi hamidihi’ znače ‘el-hamdulillah’ i u sklopu ovih riječi su i riječi Allahu ekber, jer ako Allahu pripada zahvalnost za svako dobro, ako je dobro kod Njega i od Njega, onda to podrazumijeva da je On najveći. 

Brojni su hadisi koji obećavaju veliku nagradu za izgovor riječi subhanallahi ve bi hamdihi. Jedan od njih je i hadis u kojem stoji: "Ko, kada osvane i omrkne, izgovori ‘subhanallahi ve bi hamdihi’ stotinu puta, na Sudnjem danu niko neće doći sa boljim od njega, izuzev onaj ko je uradio kao on ili izgovorio to više puta." (Muslim)

0 komentari

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

 
© Riznice korisnog znanja
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top