ponedjeljak, 12. ožujka 2018.

Hoćeš li i ti Allahu zajam dati?


Jednog dana sjedio je Ebu Dahdah, r.a., u džamiji, kada je Allahov Poslanik Muhammed, saws, rekao da je Uzvišeni Allah objavio ajet: "Ko će Allahu drage volje zajam dati da bi mu ga On mnogostruko vratio, a uz to i nagradu plemenitu dobio". Pa kada je ovaj ashab to čuo, dođe do Poslanika, saws, pa ga upita...
"O Allahov Poslaniče , je li to Allah traži od nas zajam da mu damo "? - " Jeste" - odgovori Poslanik, saws, " A šta je zauzvrat,š ta je nagrada" upita Ebu Dahdah? "Džennet" - odgovori Poslanik, saws.
"Tako mi Allaha, ja dajem svoj voćar palmi na Allahovom putu" - reče Ebu Dahdah, r.a. . Pa je otišao do tog svog vrta, a njegova supruga bješe u tom vrtu sa djecom, koja su se igrala unutra. Zatim je pozvao svoju suprugu, ne ulazeći u vrt: "Umm Dahdah, hajde izađi iz tog vrta" , " Zbog čega" upita ga supruga . " To smo mi uložili na Allahovom putu, dali smo ga siromasnim i drugim potrebnim" - reče Ebu Dahdah.
A njegova žena mu odgovori: "Uspjela je tvoja trgovina, o Ebu Dahdah", zatim reče djeci :" Djeco, izlazite iz ovog vrta, ovo sada drugima pripada." Kada su izašli napolje, majka vidje da je mala kćerkica stavila u svoja usta jednu datulu da je pojede, pa joj majka stavi prst u usta i izbaci tu datulu, pa joj reče: "To nije više naše". Poslije toga su otisli i više se nikada nisu osvrnuli na taj vrt.

0 komentari

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

 
© Riznice korisnog znanja
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top