srijeda, 14. ožujka 2018.

Manje kalorija – bolje pamćenje

Najnovija naučna istraživanja u području prehrane potvrđuju da je umjerenost u jelu najbolje sredstvo za jačanje sposobnosti pamćenja kod čovjeka. Znanstvenici sa Univerziteta Münster u Njemačkoj proveli su istraživanje o utjecaju prehrane na pamćenje. Istraživanje je provedeno nad osobama oba spola, i pokazalo je da su osobe koje su bile podvrgnute niskokaloričnoj dijeti pokazale bolje rezultate u provjerama pamćenja od osoba koje nisu bile podvrgnute dijeti. 

Tim znanstvenika koji je proveo ovo istraživanje kaže kako su rezultati njihovog istraživanja prvi naučni dokaz da je kontroliran unos kalorija u organizam ima veoma važnu ulogu u poboljšanju pamćenja kod odraslih, naročito kod osoba starije životne dobi. Rezultati ovog istraživanja mogu u mnogome pomoći u prevenciji slabljenja pamćenja koje se pojavljuje sa starenjem. Na osnovu navedenog i brojnih drugih istraživanja možemo zaključiti da je umjerenost u konzumiranju hrane i pića najbolji način za očuvanje zdravlja i prevenciju bolesti. 

Pretjerivanje u konzumiranju hrane slabi pamćenje i uzrokuje mnoge bolesti. Znajući ovo, neki se ljudi odlučuju za ekstremne dijete i pretjeruju u apstiniranju (uzdržavaju se) od hrane. Obje krajnosti su štetne i izazivaju različite bolesti. Anoreksija nije jedina bolest ekstremnih dijeta. Istraživanja potvrđuju kako takav pristup prehrani izaziva i psihičke poremećaje. 

Šta je onda rješenje?
Islam nas usmjerava na pravilan način prehrane dajući nam zlatna pravila: ne odricati se lijepe i dozvoljene hrane i pića, ali sve konzumirati umjereno.
Rekao je Uzvišeni Allah: “...jedite i pijte, samo ne pretjerujte. On ne voli one koji pretjeruju. I reci: ‘Ko je zabranio Allahove ukrase, koje je On za robove Svoje stvorio, i ukusna jela?’” (El-A‘raf, 31–32)


0 komentari

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

 
© Riznice korisnog znanja
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top