subota, 31. ožujka 2018.

Ne zaboravimo vjernike koji su gluhi ili oštećenog sluha



Da li ste znali da više od 5% svjetske populacije ili 360 miliona ljudi ima probleme sa oštećenjem sluha (328 miliona odraslih i 32 miliona djece), od kojih većina živi u slabo razvijenim i nerazvijenim zemljama? U stvari, na svakih desetoro gluhe djece, njih devet se rodi u porodici gdje su oba roditelja zdrava i imaju sluh, ali samo jedno od deset takvih roditelja će naučiti znakovni jezik kako bi mogli komunicirati sa svojim sinom ili kćerkom. Gluhi su uskraćeni i odsječeni od uobičajenih oblika komuniciranja – povika koji upozoravaju na opasnost, zvuka sirena u vožnji, prozivanja imena u bolnici, zvučnih obavještenja na željezničkim stanicama, učenju ezana za džamije, TV-a ili radija, pa i jednostavnog ‘izvinite’ od stranca u supermarketu.

Učenje o islamu se pokazalo zahtjevnim za mnoge muslimane sa oštećenjem sluha jer ogroman dio njih nije u stanju čitati i potpuno razumjevati pisanu literaturu, pa je stoga još važnije objavljivati inkluzivniju islamsku literaturu kako bi educirali i osnažili taj dio vjerničke populacije. Gluhoća je treći najzastupljeniji oblik invalidnosti u svijetu, ali vjerovatno ne biste mogli prepoznati osobu oštećenog sluha u javnosti.

Evo jedanaest savjeta kako bolje komunicirati sa osobama oštećenog sluha: 
  1. Osigurajte pažnju osobe oštećenog sluha Pobrinite se da imate na sebi potpunu pažnju osobe oštećenog sluha, prije nego počnete da pričate, inače oni mogu propustiti dio onoga što ste im željeli prenijeti. Ovo možete postići mahanjem rukom ili laganim dodirom po ramenu.
  2. Okrenite se licem prema njojGledajte direktno u osobu kojoj se obraćate i zadržite kontakt očima, čak i ako ona ima prevodioca koji joj prevodi vaše riječi u znakovni jezik. Vi razgovarate sa tom osobom, a prevodilac je samo pomoćnik. Takođe, nemojte se udaljiti ili okretati dok razgovarate.
  3. Ako je osoba u stanju da čita sa usana, neka vaše lice bude dobro vidljivoUkoliko stojite ispred sunčanog prozora, ili se iza vas nalazi jako svjetlo, vaše lice će biti u sjeni. To će otežati gluhoj osobi da čita sa vaših usana, facijalnih ekspresija i drugih komunikacijskih znakova. Ukoliko je potrebno, pomjerite vaše lice ka svjetlosti, da bude jasno vidljivo. 
  4. Jezik tijela i ruku Iskoristite pokrete tijela i izraze lica da prenesete poruku, ali nemojte pretjerivati ili prenaglašavati pokrete usana. 
  5. Ukoliko vas osoba ne razumije, preformulišite svoju poruku umjesto da je ponavljateGlasan govor ne pomaže uvijek u komunikaciji sa osobama oštećenog sluha, jer glasniji zvuk može poremetiti razumijevanje riječi. Možete iskoristiti olovku i papir kako biste poboljšali razumijevanje.
  6. Usta koristite samo za govorŽvakanje hrane ili žvakaće gume, pa čak i grickanje olovke dok pričate otežava drugoj osobi da vidi vaše usne i samim tim da razumije šta govorite. Slično tome, ne približavajte ruke blizu usta.
  7. Eliminišite pozadinske zvukoveUkoliko osoba ima određenu mogućnost sluha, pokušajte da eliminišete pozadinske zvukove, poput televizije i sl.
  8. Razgovarajte istovremeno samo sa jednom osobom Ukoliko se nalazite u skupini ljudi, radnom sastanku ili prijateljskom razgovoru, razgovarajte naizmjenice, sa po jednom osobom iz grupe. Kada se istovremeno odvija više razgovora, to može biti teško pratiti osobama koje imaju poteškoća sa sluhom. Pokušajte da imate vodite jedan razgovor, umjesto više njih.
  9. Nemojte pretpostaviti da gluha osoba poznaje znakovni jezikOsobe sa oštećenjem sluha mogu da komuniciraju na više načina. Jedan od njih je znakovni jezik. Na drugim ljudima možete primijetiti slušne aparate, što znači da imaju poteškoća sa sluhom i mogu pričati, ali da njihov glas zvuči različito od onoga što se smatra ‘normalnim’. Upitajte osobu sa kojom razgovarate koji obliku komuniciranja joj najviše odgovara.
  10. Dajte drugoj osobi do znanja, ukoliko vam zazvoni telefon ili vas nešto drugo ometeNeko ko potpuno nema sluha, možda ne primijeti ometanje i ne bude svjestan onoga što vam odvlači pažnju. Obavijestite ih o ometanjima.
  11. Uključite ih u razgovor, makar to zahtijevalo naporLjepota čovječanstva je u povezivanju sa drugim ljudima. Makar to zahtijevalo malo vremena i dodatnog truda, pokušajte da osobe oštećenog sluha uključite u razgovor.

Preveo: Nedim Botić

0 komentari

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

 
© Riznice korisnog znanja
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top