ponedjeljak, 19. ožujka 2018.

Prepoznat ćeš svoje prijatelje u vremenima teškoće


Ebu Hurejre radijallahu ‘anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, rekao: "Ko otkloni svome bratu nedaću od dunjalučkih nedaća , Allah će otkloniti jednu od njegovih nedaća na Sudnjem danu. Ko olakša osobi u teškoći Allah će mu olakšati i na ovom i na onom svijetu.Ko pokrije (greške) jednog muslimana, Allah će njega pokriti na ovom i na budućem svijetu.Allah je u pomoći Svome robu, sve dok je on u pomoći svome bratu."(Sahih, Muslim, Tirmizi, Ibn Madže i dr.)

Obaveza je svim muslimanima da savjetuju jedni druge i otklanjaju jedni drugima tuge i nedaće jer ko god otkloni svome bratu jednu od dunjalučkih nedaća, Allah će mu otkloniti nevolju od nevolja Sudnjeg dana.Ko god nastoji da pomogne osobi u pogledu njegovih problema ali ne uspije da ih u potpunosti otkloni, takav nije neuspješan. Najmanje stvar koju osoba može da uradi u pogledu ljudskih potreba je dova a prijatelji se prepoznaju u vremenu nedaća, kao što je porodica iskušana u vremenu neimaštine.To je stoga što su u vremenu lahkoće svi prijatelji a najgori od prijatelja je onaj koji obmane i prevari svoga brata tokom vremena nedaća i potrebe, kao što je najgori od gradova onaj koji je bez sigurnosti i plodne zemlje…
Al Karazi je izrecitovao stihove…
Najbolji dani čovjeka su oni u kojima ostvaruje korist,
a činjenje dobra drugima je od najtrajnijih djela.
Dobročinstvo se nikad ne postiže činjenjem zla,
I svaka osoba će požnjeti ono što je posijala.
Eru ne čine jedne vrste dana,
I možda osoba padne, samo da bi ponovo ustala…
Hasen el-Basri, Allah mu se smilovao, kaže: “Da ispunim potrebu svoga brata muslimana draže mi je nego da klanjam 1.000 rekata, i da ispunim potrebu brata muslimana draže mi je nego da budem u itikafu dva mjeseca.”

Ebu Hurejre radijallahu ‘anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, rekao: Ne zavidite jedan drugom, ne mrzite se međusobno, ne okrećite leđa jedan drugom, ne namećite se u kupovini, nego, o Allahovi iskreni robovi, budite prava braća. Musliman je muslimanu brat, on ga neće oštetiti, niti potcjeniti, niti ga na cjedilu ostaviti. Takvaluk je ovdje i pokaza na svoja prsa, tri puta. Dosta je čovjeku zla da omalovažava svog brata muslimana. Sve što je vezano za muslimana haram je drugom muslimanu, njegova krv, njegov imetak i njegova čast. (Muslim)

Ibn Omer prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, rekao: Musliman je muslimanu brat: ne nanosi mu nepravdu, ne uskraćuje mu njegova prava i ne ponižava ga. Čovjeku je dovoljno zla to što nipodaštava brata muslimana. Ko pomogne svome bratu muslimanu u nevolji, Allah će njemu pomoći u njegovoj nevolji, ko otkloni nedaću jednog muslimana, Allah će njemu otkloniti jednu od njegovih nedaća na Sudnjem danu. A ko prikrije nedostatke (mahane) jednog muslimana, Allah će prikriti njegove na Sudnjem danu. (Buhari i Muslim)

0 komentari

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

 
© Riznice korisnog znanja
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top