utorak, 13. ožujka 2018.

Primljeno djelo

Potpunost i savršenstvo vjere je u iskrenosti. Prvenstveno se misli na oslobađanje od širka, ne uzimajući pored Allaha za boga nikoga drugog, jer uz takvo što djela nisu ispravna. Zatim, oslobađanje od skrivenog širka – ne smatrati bilo koga drugog sudrugom Allahu u ma kojem Njegovom svojstvu, osobini ili imenu, jer ni uz to nijedno djelo nije primljeno. 

Allah, dž.š., jedino prima djela koja su radi Njega učinjena u svakom pogledu. Dakle, uvjet da bi jedno djelo bilo primljeno je iskrenost. Na različit način se mjeri iskrenost u svakom djelu koje je naređeno, iskrenost onog koji udjeljuje drugima je da zna da je svaka dobrota i blagodat od Allaha, ili iskrenost onog ko se bori za dobro je da zna da pobjeda dolazi od Allaha, a ne od njega. 
Allah, dž.š., kaže: „A pobjeda je samo od Allaha!“ (Kur’an, el-Enfal, 10). Osnova ovome je smirenost nefsa sa svojim Gospodarom, da čovjek zna da je Allah taj koji ga pokreće i daje mu snagu za činjenje djela. 
Imam Gazali je rekao: „Put do uspjeha je da prečistiš svoja djela i da tvoja želja bude samo Allah.!“

0 komentari

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

 
© Riznice korisnog znanja
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top