četvrtak, 15. ožujka 2018.

Šetnjom do zdravlja


Hodanje je divan i vrlo koristan sport koji uglavnom zanemarujemo, a zdravstvene koristi hodanja su mnogobrojne. Prema savremennim istraživanjima, samo pola sata svakodnevnog hodanja poboljšava protok krvi omogućavajući mozgu da na najbolji način upravlja dnevnim fizičkim aktivnostima čovjeka. A aktivan rad mozga smanjuje mogućnost pojave senilnosti. 

Rezultati određenih istraživanja pokazuju da je hodanje vrlo korisno za oboljele od dijabetesa, pospješuje regulaciju krvnog pritiska, smanjuje masnoću u krvi. Isto tako, hodanje je, prema znanstvenim istraživanjima, korisno u procesu liječenja bolova u leđima i upale zglobova. Također, znanstvenici tvrde da je najkorisnije hodanje umjerenim tempom – ni sporo ni brzo. 

Ovo nam je naročito interesantno zbog činjenice da se u Kur’anu navodi savjeti koji je mudri Lukman uputio svom sinu: “U hodu budi odmjeren...” (Lukman, 19), to jest: ni spor ni brz, nego između tog. Zaista je ovo velika Allahova blagodat: stvorio je čovjeka sa dvije noge kako bi mu omogućio da lakše obavlja svoje ovosvjetske potrebe, a usto vrijeme učinio je da hodanje bude i veoma korisno za čovjekovo zdravlje, za njegov mozak i srce! 
Na kraju ne zaboravimo da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, hodanje radi obavljanja namaza u džamiji učinio ibadetom, ukazavši na divne nagrade koje je Allah pripremio za taj ibadet. Pa, hoćemo li se povesti za ovim milostivim Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, i umnožiti svoje korake ka džamiji?!

0 komentari

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

 
© Riznice korisnog znanja
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top