nedjelja, 18. ožujka 2018.

Skender-pašina džamija u srcu Sarajeva


Na poljani na kojoj se danas nalazi sarajevska Skenderija nekad je stajala džamija koju je davne 1518. godine sagradio Mustafa-beg Skenderpašic, sin Skender-paše. U vrijeme Kraljevine Jugoslavije je, po nalogu vlasti, sa njene kupole skinut olovni pokrivac, pod izgovorom da ga treba zamijeniti bakrom. Nakon što je džamija otkrivena, sprijeceno je njeno pokrivanje, tako da je za kratko vrijeme došlo do njenog urušavanja. Od džamije je do 1935. godine ostala samo munara. Medutim, komunističke vlasti su 1960. uklonile munaru. Na mjestu Skender-pašine džamije komunističke vlasti su, bez saglasnosti Islamske zajednice, 1969. godine izgradile sportski centar pod nazivom Centar Skenderija.

SKENDER-PAŠA 
Skender-paša bio je bosanski namjesnik od 1499. do 1505. godine. Na lijevoj obali Miljacke, prekoputa ušća Koševskog potoka, sagradio je nakšibendijsku tekiju, nekoliko česmi, imaret i musafirhanu, do kojih je doveo vodu sa Soukbunara.

S druge strane Miljacke stajao je njegov dvor, karavansaraj s jedanaest dućana u prizemlju, a sve te vakufe Skender-paša je povezao drvenim mostom preko Miljacke. Po njemu je i cijeli kvart dobio ime Skenderija.

OLOVNI KROV DŽAMIJE 
Skender-pašin sin Mustafa-beg podigao je 1517. godine u blizini očevih zadužbina prvu potkupolnu džamiju u Sarajevu i za nju uvakufio mjesto Vesela straža kod Prusca. Mustafa-begova džamija ili Skenderija džamija stajala je na mjestu današnjeg Doma mladih.

Skenderija džamija bila je od kamena, s munarom i skladnom kupolom, slična Čekrekči Muslihudinovoj džamiji na Baščaršiji. Drvene sofe bile su pokrivene šindrom. Ograđena kamenim zidovima, unutar nje nalazio se omanji harem u zelenilu.

Za vrijeme Kraljevine Jugoslavije sa džamije je skinut olovni pokrov pod izlikom da ga treba zamijeniti bakrenim, što se nikada nije dogodilo.

URUŠENA KUPOLA
Kiša i snijeg učinili su svoje, pa se kupola urušila, a ostatak građevine srušio se do 1935. godine, ostavljajući za sobom samo munaru.

Kada su 1960. godine socijalističke vlasti donijele novi Regulacioni plan za taj dio grada, on je podrazumijevao izgradnju sportskog centra na tom mjestu. Munara džamije je uklonjena, a do 1969. na tom mjestu niče današnji Centar Skenderija. Sarajlije su rušenje munare primili s ogorčenjem.

TARIH ČELEBI DŽUREHA 
Na džamiji je stajao tarih, natpis na arapskom jeziku, čiji je autor bio izvjesni Čelebi Džureh. Natpis je kazivao da je to "Bogomolja dobrih ljudi, dom onih koji se mole". Zbir brojnih vrijednosti pojedinih slova natpisa davao je 924. hidžretsku godinu, odnosno 1518.

0 komentari

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

 
© Riznice korisnog znanja
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top