nedjelja, 1. travnja 2018.

Čurekot-blagoslovljeno zrno: Lijek za sve bolesti, osim smrti



Čurokot, čurekot, čorokot, crni kumin, Nigella sativa i još preko 20 naziva odnose se na biljku koja se kao čudotvorni, iako danas pomalo zaboravljeni lijek, koristi već više od 3.000 godina. Spomenut je u Bibliji pod nazivom crni kumin. Iako ne pripada istoj porodici biljaka, te je naziv crni kim pogrešan, on se i danas koristi na njemačkom govornom području, gdje se za čurekot upotrebljava izraz Schwarzkümmel – crni kim.


Različiti nazivi čurekot ulja
Ulje čurekota pronađeno je u Tutankhamonovoj grobnici, što ukazuje na činjenicu da se koristilo i prije više od 3.000 godina. Također je zabilježeno da su Nefretiti i Kleopatra uživale u koristima ulja čurekota. Potiče sa Mediterana, kasnije je kultivisan u drugim dijelovima svijeta pa je poznat pod različitim imenima: engleski – Black Cumin, hindu – Kalounji, arapski – Habbatul barakah (Seed of blessing), turski – Çörekotu, ruski – Чернушка itd. Koristili su ga drevni Grci, a bio i sastavni dio preparata drevne indijske i kineske medicine.
Daniel Zohary i Maria Hopf, naučnici i arheolozi, smatraju da najraniji dokazi o kultivaciji ove biljke potječu iz drevnog Egipta gdje su je faraoni koristili za zagrobni život i očuvanje njihovih mumificiranih tijela. Najraniji pisani dokazi o Nigella sativa potječu iz Starog zavjeta (Isaiah, 28:25,27). U Starom zavjetu hebrejska riječ „ketsah“ odnosi se na Nigella sativa, a prema Zohary i Hopf, biljka se koristila i kao začin i poboljšivač okusa hrane.
Korist ove biljke opisao je i Poslanik islama Muhammed, a.s., riječima: „Čurekot sadrži u sebi lijek za svaku bolest, osim za smrt.“ Ovaj hadis Poslanika, a.s., (prenosi ga Ebu Hurejre, radijallahu anhu, u sahih predaji, koju bilježe Buhari i Muslim u svojim zbirkama hadisa) zaslužan je za ogromnu popularnost čurekota u islamskom svijetu, koga još nazivaju blagoslovljeno zrno.

Hipokrat, otac moderne medicine, u svojim zapisima piše o djelotvornosti ove biljke u liječenju probavnih smetnji. U Grčkoj antici čurekot je bio poznat kao sredstvo za jačanje pri fizičkoj i psihičkoj slabosti bolesnika. U Europi ova biljka stječe veliku popularnost u Srednjem vijeku, nakon što je 1031. godine izašla zbirka islamskog filozofa i doktora Ibn Sine (poznatijeg pod latinskim imenom Avicenna) pod naslovom „Knjiga za liječenje duše“. Medicinski dio zbirke „Canon medicinae“ je za 11. vijek bio od enormne važnosti za utemeljenje medicine kao nauke – i slovio je za najvažniji udžbenik na medicinskim fakultetima Europe narednih 500 godina. Ibn Sina, pored ostalog, opisuje izvanredno djelovanje čurekota za održavanje zdravlja. Osim toga, knjiga sadrži mnogobrojne savjete i recepte, koje egipatski doktori i danas rado preporučuju svojim pacijentima. Također, čurekot se na Orijentu već hiljadama godina koristi za liječenje alergija i upala. Najčešće se upotrebljava kod astme, bronhitisa i neurodermitisa. U našim krajevima dugo je korištena tinktura čurekotovog ulja za liječenje nadimanja, bolesti želuca, pluća, jetre i mnogo više. Tek kroz modernu high-tech medicinu ulje čurekota pada u zaborav.


Proizvodnja čurekotovog ulja i skladištenje – nužnost za kvalitet
Nigella sativa je jednogodišnja biljka cvjetnica, porijeklom iz južne i jugozapadne Azije. Naraste 20-30 cm, cvjetovi su nježni, blijedo plave i bijele boje, s pet do deset latica. Plod je velik s kapsulama od kojih svaka sadrži brojne sjemenke. Sjeme se koristi kao začin umjesto izvornog crnog kima.
Nigella sativa

Biljna familija u koju spada i čurekot broji još preko 20 srodnih vrsta kao što su Nigella hispanica, Nigella arvensis, Nigella damascena itd. Zanimljivo je da su sjemena skoro svih ovih vrsta „blizanci“ po izgledu (skoro 100% identična), ali „stranci“ po svojstvima. Iako su sve ove vrste istog izgleda pozitivni zdravstveni efekti dokazani su samo za Nigella sativu. Dvije vrste iz spomenute familije su čak i otrovne, stoga je neophodna kontrolisana kupoprodaja sjemena.



Sjeme koje se koristi za cijeđenje čurekotovog ulja u velikim količinama obično potječe iz Egipta, Sirije, Indije, Pakistana ili Etiopije i bude isporučeno u vrećama sa, u većini slučajeva, neprikladnim oznakama. Stoga je apsolutno nemoguće ustanoviti golim okom o kojoj vrsti sjemena se radi. Kupac ili prerađivač sjemena može biti siguran da ima u ruci čisto sjeme pravog čurekota jedino putem biohemijskih ili mikroskopskih analiza. Pažnja – ovdje se ne radi o zdravstvenoj kontroli koju bi svaki proizvod morao proći. Svaka greška pri analizi originalnosti sjemena (ako ju proizvođači ulja ili preprodavači sjemena uopće rade) može ostaviti negativne posljedice na zdravlje potrošača. Iz tog se razloga svaka isporuka sjemena iz kojeg se cijedi Nigellus brižno ispituje priznatom naučnom mikroskopskom metodom objavljenom 2011. godine u renomiranom znanstvenom časopisu „International Journal of Plant Sciences“ (Int. J. Plant Sci. 172(2):267–284. 2011.). Osim toga, zrno čurekota prolazi redovnu zdravstvenu analizu od strane Federalnog ministarstva zdravstva BiH.


Čurekotovo ulje proizvodi se putem tzv. hladnog cijeđenja, te ne podliježe nikakvim doradama. Za proces hladnog cijeđenja ulja iz sjemena čurekota koristi se presa „KK 8F Universal“ njemačkog proizvođača Screw-press GmbH, koja zadovoljava zdravstvene i ekonomske standarde EU-tržišta, na kojem se proizvodi. Flaše se neposredno nakon punjenja zatvaraju hermetički pomoću čepova opskrbljenim sigurnosnim navojima, u svrhu zaštite ulja od oksidacije. Moguće prerade se odnose na filtriranje ulja, dodavanje aroma ili drugih supstanci. Razlozi zbog kojih se čurekotovo ulje ne prerađuje su prije svega moguće neželjeno djelovanje bilo kakvog dodanog sastojka. Naime, tradicionalno isprobana metoda hladnog cijeđenja ulja bez dodatnih prerada već vjekovima pokazuje izuzetno dobre efekte. Osim toga, postoje razne recepture sa čurekotom. U nekima se koristi pretežno sjeme čurekota, dok se u drugima pretežno koristi ulje cijeđeno iz čurekotovog sjemena. Procesom filtracije se ostaci sjemena, koje nije nikada moguće potpuno iscijediti, odvajaju od ulja. Samim odvajanjem ostataka sjemena od ulja odvaja se i jedan dio njegovih korisnih dijelova (npr. vlaknaste supstance koje su izuzetno korisne za probavu i uravnoteženu apsorpciju hrane u probavnim organima). Ulje čurekota se ne filtrira te je preporučljivo lagano mućkanje prije svake upotrebe, jer se time talog ponovo miješa s uljem i upotpunjava spektar korisnih djelovanja.

Bitno je napomenuti da će, ukoliko proizvođač vrši cijeđenje ulja na visokim temperaturama, pogrešnim pakovanjem ili lošim skladištenjem ulje promijeniti svoje osobine i izgubiti na kvaliteti te postati totalno nepreporučljivo za konzumiranje. Cijeđenju ulja na visokim temperaturama proizvođači obično pribjegavaju iz činjenice što je taj proces puno jeftiniji i skraćuje vrijeme dobivanja ulja iz sjemena. Stoga je čurekotovo ulje dobiveno hladnim prešanjem kontrolisane kvalitete, jedinstvenog okusa, ali i cijene. Isto tako, čurekotovo sjeme, koje je nepravilno skladišteno, može vrlo lako zahvatiti plijesan. Ulje dobiveno iz ovakvog sjemena sadrži tzv. aflatoksin, koji je veoma štetan i razara jetru.


Druga opasnost dolazi od nepravilnog skladištenja ulja. Radi se, naime, o osobini čurekotovog ulja da brzo oksidira. Prilikom oksidacije nezasićene masne kiseline, inače vrlo korisni sastojci (antioksidansi), prelaze u zasićene masne kiseline, sastojak ne baš preporučljiv u većim količinama. Time čurekotovo ulje gubi jednu od svojih glavnih pozitivnih karakteristika i pretvara se djelimično u nešto što je u većim količinama nepoželjno našem organizmu. Uzroci oksidacije čurekotovog ulja su sljedeći: visoka temperatura prilikom cijeđenja, često prelijevanje ulja prilikom proizvodnje, dugoročno skladištenje u nehermetički zatvorenim posudama i posudama od  materijala koji pospješuju oksidaciju, te skladištenje na visokim temperaturama.
Isto tako, samo sjeme čurekota mijenja biološki sastav u ovisnosti od klimatskih uvjeta pod kojima je biljka čurekota uzgajana. Za sada je praktično potvrđena učinkovitost sirijskog, egipatskog i pakistanskog, tj. indijskog sjemena, a postoje indicije da je etiopijsko sjeme, koje daje prilično gorko ulje, također efikasno. Nažalost, u današnje vrijeme ne možete biti sigurni da je npr. sjeme naručeno iz Egipta stvarno egipatsko sjeme. Neki dostavljači zbog prevelike potražnje za egipatskim sjemenom nabavljaju jeftinije sjeme iz Etiopije i prodaju ga kao egipatsko. Ovo možda nije ni bitno ukoliko dobijete stvarno čurekotovo sjeme a ne neku srodnu, nekorisnu vrstu, jer razlike u efektu egipatskog i etiopskog sjemena nisu naučno potvrđene. U literaturi je moguće naći samo podatke, koji ukazuju na nezadovoljavajući efekat sjemena iz hladnijih regija (Njemačka, Austrija, Poljska itd.).

Skladištenje čurekotovog ulja kao i drugih namirnica u plastičnim posudama na niskim temperaturama nije preporučljivo. Mnoge vrste plastičnih posuda ispuštaju pri niskim temperaturama supstance slične hormonima koje se ugrađuju u metabolizam kao npr. bisfenol A. Neke teorije govore čak i o tome da su ove supstance uzrok sve ranijem spolnom sazrijevanju djevojčica, kao i razvoju muškaraca s mnogim ženskim osobinama i manjkom spermija, te pretilosti i hiperaktivnosti.


Sastav čurekotovog ulja i učinci na zdravlje
Ono što već tradicionalno pripisuju čurekotovom ulju biomedicina je počela dokazivati od 1964. godine. Do danas je objavljeno preko 460 studija i recenziranih istraživanja koja dokazuju njegovu djelotvornost za zdravlje čovjeka. Opet, ono što je Poslanik Muhammed, a.s. rekao prije više od 1.400 godina znanost dokazuje unatrag 50 godina.
Rezimirano čurekotovo ulje ima djelotvorni učinak na preko 40 zdravstvenih stanja, te više od 20 faramakoloških različitih djelovanja. Djeluje kao analgetik (lijek protiv bolova), antibakterijski, protu-upalno, protu-ulcerozno, protu-kolinergično, lijek protiv gljivica, lijek protiv povišenog krvnog tlaka, antioksidant, protu-asmatično, antivirusno, kao bronhodilatator, lijek koji inhibira glukoneogenezu (protu-dijabetično), lijek koji štiti jetru, lijek protiv niskog tlaka, za sintezu inzulina, antagonist leukocita, zaštitnik bubrega, tumor nekrotizitajući čimbenik – alfa inhibitor.

Ova 22 farmakološka djelovanja  samo su podskup daleko širem broju korisnih osobina unutar ovog crnog sjemena. Iako je nevjerojatno da ovo sjeme ima sposobnost da se pozitivno modulira unutar toliko različitih bioloških puteva, to je zapravo vrlo česta pojava među tradicionalnim biljnim lijekovima.


Projekt kojeg unatrag sedam godina vodi eminentni naučnik Sayer Ji, a koji je svoj životni vijek posvetio izučavanju ljekovitosti čurekota, pokazao je da postoji preko 1.600 prirodnih komponenti unutar čurekota koji pozitivno djeluju na ljudsko zdravlje. Također, ističe Sayer, postoji preko 10.000 ostalih supstanci koje se istražuju, sa desetinama tisuća studija koje potkrepljuju njihov medicinski značaj. (Pogledati MEDLINE, preko 600.000 studija povezanih sa alternativnom medicinom.)

Ulje koje se dobije iz sjemena čurekota obiluje linoleinskom kiselinom, timokinonom, nigellonom (dithymoquinone), melanthinom, nigillinom, damasceninom i taninom. Melanthin i nigillin su otrovni u većim dozama, pa se čurekot u obliku začina mora koristiti u umjerenim količinama. Detaljnom analizom čurekotovog ulja otkriveno je da ono sadrži i beta sitosterol, miristinsku, palmitinsku, stearinsku, oleinsku, linolnu, linolensku, folnu i arahidonsku kiselinu. Osim toga obiluje proteinima, vitaminima B1, B2, B6, C i E, kalcijem, željezom, bakrom, cinkom i fosforom.



Lijek za svaku bolest, osim smrti


Dijabetes

Dijabetes je hronična bolest pri čemu tijelo ne može samo proizvesti dovoljno inzulina za pretvaranje šećera u energiju. To dovodi do porasta razine šećera u krvi  što posljedično uzrokuje brojne komplikacije i ugrožava zdravlje čovjeka ukoliko se ne koristi terapija. Pravilna prehrana i dosljedno vježbanje je vrlo važno za osobe oboljele od dijabetesa. Najnovija istraživanja o utjecaju sjemena čurekota na dijabetes pokazuju da ono smanjuje razinu šećera u krvi i spriječava komplikacije povezane s dijabetesom. Uzimanjem 2 grama čurekotovog ulja dnevno dolazi do smanjenja glukoze u krvi, povećanja inzulinske rezistencije, povećanja funkcije beta stanica i smanjenja glikosilat hemoglobina, čiji poremećaj u organizmu dovodi do razvijanja dijabetesa.


Problemi s plodnošću

Sjeme čurekota se također koristi kao lijek za terapiju neplodnosti, odnosno povećanje pokretljivosti spermatozoida kod muškaraca i proizvodnje jajnih stanica kod žena. Isto tako, potiče uravnoteženje menstrualnih ciklusa kod žena, ali i laktaciju porodilja.


Gastro-intestinalni problemi

Sjeme čurekota olakšava  gastro-intestinalne poremećaje. Sadrži eterično ulje nigellone koje pomaže da se temeljito očistiti želudac. Također, stimuliše žuč, dakle, pomaže daljnjoj probavi hrane. Isto tako, preporučuje se za konzumaciju kod opstipacije, pri čemu je najbolje da se jedna žličica ulja pomiješa s mlijekom. Istraživanja pokazuju da redovitim uzimanjem čurekotovog ulja uz trojnu terapiju bolesnika oboljelih od čira želudca, dolazi do znatno bržeg saniranja infekcije Helicobacter pylori.


Regulacija tjelesne težine

Određene studije pokazuju da se konzumiranjem čurekotovog ulja smanjuje apetit, a što je posljedica njegovog djelovanja da smanjuje razinu šećera u krvi. Osim toga, ubrzava metabolizam i pomaže u boljem probavljanju hrane.


Sniženje krvnog tlaka i masnoće u krvi
Čurekotovo ulje je izrazito popularno na Bliskom istoku kao lijek protiv visokog krvnog pritiska. Osim što ga se koristi konzumiranjem, nekoliko studija pokazuje njegovu djelotvornost i kroz masiranje tijela uljem. Naravno, ne smije se prestati uzimati propisana terapija. Razlog djelovanja na krvni pritisak, ali i regulisanje masnoće u krvi je taj što čurekotovo ulje sadrži 57,9% esencijalne linolne kiseline (Omega-6 masna kiselina) visoke nutritivne vrijednosti koju ljudski organizam ne može sam proizvesti. Ona ima brojne protektivne uloge. Jedna od njih je povećanje „dobrog holesterola“, HDL u tijelu. On pomaže redukciji triglicerida u tijelu.

Prof. dr. med. Walter Hartenbach, autor intrigantne knjige „Laž o holesterolu” u kojoj se, prema Hartenbachovim tvrdnjama, govori o jednoj od najvećih prevara na području suvremene medicine, a koja se temelji na neistinitim tvrdnjama o holesterolu, nastalim pod utjecajem farmaceutske industrije (najjače industrije, poslije vojne industrije). Prema njegovim navodima, mnoge farmaceutske kompanije izdvajaju ogroman kapital za pogrešno prikazivanje naučnih studija kojima manipulišu mase i time otvaraju doktorima vrata da produkte ovih firmi reklamišu kao prijeko neophodne za zdravlje što ovim firmama na posljetku donosi enormnu korist. Hartenbach navodi brojke od 50 do 75 milijuna eura po statistici, koje se prosječno izdvajaju samo da bi se holesterol proglasio odgovornim za pojavu srčanog infarkta (činjenica koja se, međutim, ne može potvrditi niti jednom naučno-medicinskom studijom). Čurekotovo ulje, sudeći prema naučnim publikacijama, utječe na snižavanje koncentracije holesterola u krvi, a za razliku od konvencionalnih lijekova, nema negativnih sporednih djelovanja.


Utjecaj na tumorska tkiva

Čurekotovo ulje doprinosi prevenciji raka jer sadrži eterično ulje timokinon koji pomaže u borbi protiv ćelija raka. Istraživanje je, također, pokazalo da čurekotovo ulje pomaže u borbi protiv raka gušterače, upravo zbog timokinona koji ne samo da uništava tumorske ćelije nego i pomaže pri sintezi zdravih ćelija. Istraživanja koje je provela Dr. Hwyda Arafat na Kimmel Institutu za rak na Jeffersonu uključuje nekoliko studija. Rezultati su pokazali da se tretiranjem raka gušterače sa čurekotovim uljem, uništilo čak 80% ćelija tumora. Uzevši u obzir činjenicu da je rak gušterače 4 vodeći rak u SAD-u, i da je stopa preživljenja svega 4,6% unutar pet godina, ova studija ima izniman značaj. Dr. Arafat je dokazala pozitivan učinak i na tumore prostate i debelog crijeva, kroz njegov antioksidativni i protiv upalni utjecaj.


Utjecaj na imunološki sistem

Imunološki sistem je sistem organa koji štiti organizam od napada stranih mikroorganizama (virusa, bakterija, gljivica i parazita), njihovih hemijskih supstanci (toksina), kao i vlastitih izmjenjenih (npr. tumorske) i istrošenih stanica. Unutar imunološkog sistema postoje tzv. T stanice, koje orkestriraju odgovor imunološkog sistema na maligne ili inficirane stanice tako što proizvode ćelijski imunološki odgovor, odnosno ubijaju maligne ćelije ovisno o njihovom broju ili onoga što mi zovemo „jačina/snaga imunološkog odgovora“. Istraživanja pokazuju da konzumiranjem čurekotovog ulja dva puta dnevno kroz četiri sedmice dolazi do povećanja T ćelija čak za 72%, te B ćelija koje su proizvođači antitijela. Ovo je posebno važno kod auto-imunih bolesti kao što su reumatoidni artritis, lupus, Kronova bolest, celijakija. Ali i tumori, dijabetes, astma, migrene, poremećaji krvnog pritiska (hipo/hipertenzija). Prema dr. Garyu Nullu, koji se bavi istraživanjem čurekota, čurekotovo ulje je najvažnije ulje koje možemo unijeti u naš organizam. Svaki put kada uzmemo ulje, ističe dr. Gary, stimulišemo imunološki sisitem na proizvodnju T ćelija. Ovo je otkriće od iznimne važnosti za HIV pozitivne bolesnike čiji organizam uopće nema obrambenog sistema. Njegova posljednja istraživanja pokazuju da redovitim konzumiranjem čurekotovog ulja, uz ostalu propisanu terapiju, dolazi do uništavanja virusa HIV-a. Isto tako, istraživanja pokazuju da ima izrazito važnu ulogu u liječenju Alzhaimerove bolesti i hepatitisa C. Čurekotovo ulje stimuliše i stanice koštane srži za 250%, povećava produkciju interferona/bjelančevina koji su od velike važnosti za imunološki sisitem, te  sprječava razmnožavanja ćelija raka (50%-tno usporavanje razvoja).


Epilepsija

U studiji učinjenoj 2007. godine, a u koju su uključena djeca koja imaju epilepsiju, jasno se vidi pozitivan učinak čurekotovog ulja na ovu bolest. Naime, uz konvencionalni tretman lijekovima i čurekotovo ulje dolazi do bržeg oporavka mozga, čak i izlječenja epilepsije, u odnosu na grupu djece koja je liječena samo s konvencionalnim lijekovima.


Astma

Timokinon, jedan od glavnih sastojaka čurekotovog ulja, ima značajan utjecaj na izlječenje astme. Naime, dokazana je njegova antiasmatična uloga u dišnim putevima kroz redovito korištenje. Isto tako, kapsule čurekota pozitivno djeluju na akutni tonzilofaringitis, osobito onaj virusnog karaktera. Studija na Dječijoj univerzitetskoj klinici u Mainzu je pokazala da, u čurekotu sadržana Gamma-linolen-kiselina, ima antiastmatički efekat, obzirom da sprječava alergijske reakcije. Osim toga, poboljšava imunološke efekte, pomaže kod alergija na polen i prašinu, kod neurodermitisa, astme, infekcija i drugih bolesti. Ulje čurekota se može koristiti kao dodatak ishrani do 3 grama dnevno (za zdrave osobe, a pri liječenju prema uputstvu za doziranje), mišljenje je dr. Schleichera s Odjela za imunologiju u Münchenu.


MRSA

MRSA je termin koji se odnosi na Metaciklin-resistant Staphylococcus aureus, odnosno zlatni stafilokok otporan na metaciklin. Zajednički je to naziv za vrste zlatnog stafilokoka otporne na širok spektar antibiotika, te ih je zato teško liječiti. Čurekotovo ulje ima dokazan antibakterijski učinak na izolate koji su MRSA rezistentni. Dakle, uništava ove bakterije.


Alergije, psorijaza, neurodermatitis

Alergije predstavljaju nekontrolisanu i prekomjernu reakciju našeg imunološkog sustava na inače bezopasne supstance iz naše okoline. Mehanizmi imunološkog sustava imaju ulogu da prepoznaju strane i potencijalno štetne supstance (najčešće su to različite bakterije, virusi i paraziti), te da ih neutrališu ili eliminišu, čime štite naš organizam od raznih oboljenja. Ali ako imuni sistem počne da identikuje bezopasne stvari iz naše okoline kao štetne, npr. cvijetni polen, te aktivira imunološke reakcije, koje često mogu biti vrlo burne i opasne, onda govorimo o alergijama.


Čurokotovo ulje daje izvanredne rezultate kod alergičara. Njegova dugoročna upotreba dovodi do znatnog smanjenja simptoma. U jednoj od alergoloških studija koju je sproveo njemački imunolog dr. Schleicher bilježi se da je čorokotovo ulje kod 85% od 600 alergičara pokazalo uspješne rezultate.
U slučajevima alergije i psorijaze, ulje čurekota reguliše imunološki sistem.  Stabilizira funkcije T-stanica i antitijela, te tako smanjuje pretjeranu imunološku reakciju. Čurekot smanjuje upalne procese i time umanjuje simptome alergije. Na taj način djeluje i na uzrok (imunitet) i posljedicu (simptomi) – smanjuje osjećaj boli i povišenu temperaturu tijela, te sprečava razvoj škodljivih mikroba. Zbog ‘pametnog djelovanja’ na imunitet ulje čurekota se preporuča i kod ostalih autoimunih bolesti.

Mnogi će možda i nakon ovoga ostati skeptični pri pogledu na ovaj pozamašan spisak bolesti na koje čorokot pozitivno djeluje. Vrlo je teško povjerovati da jedna biljka može uspješno djelovati na sve gore navedeno. Međutim, moderna medicina je voljom Uzvišenog Gospodara dala i još uvijek daje znanstveni odgovor i potvrdu Poslanikovog, a.s., hadisa, u kojem se kaže da je – čurekotovo ulje lijek za sve bolesti, osim smrti.



Autor: Vildana SEMIĆ ISAKOVIĆ, mag.sanit.ing.

0 komentari

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

 
© Riznice korisnog znanja
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top