utorak, 29. svibnja 2018.

Ja sam došao u Medinu da vidim imama Malika, a ne da gledam slonove



Imam Malik je sjedio u Poslanikovoj džamiji kao i obično, prenoseći hadise Allahovog Poslanika, s.a.v.s., a njegovi studenti su bili oko njega i slušali. U jednom trenutku neko je povikao: ”Ljudi, u Medinu je stigao ogroman slon!” Kad su to čuli, studenti su napustili imama Malika i otišli da vide slona. Naime, stanovnicima Medine je to bilo zanimljivo, jer prije toga nisu imali priliku vidjeti slona. Sa imamom Malikom ostao je samo jedan njegov student, Jahja ibn Jahja el-Lejsi. Malik ga je upitao: ”Zašto i ti nisi otišao sa njima? Jesi li ti možda prije viđao slona?” Jahja ibn Jahja el-Lejsi, odgovorio je: ”Ja sam došao u Medinu da vidim imama Malika, a ne da gledam slonove.”

Ako malo bolje razmislimo o ovoj priči, shvatit ćemo da je samo jedan od studenata znao zašto je došao u Poslanikovu džamiju i koji je njegov cilj. Zbog toga on nije trošio svoju energiju lijevo i desno, kao što su uradili ostali studenti. Razlika između njih je očigledna. Tako smo otkrili da onaj ko odredi sebi cilj i pouzda se u Allaha, on će i stići do cilja. Poznato je da su predaje koje od imama Malika prenosi Jahja ibn Jahja el-Lejsi, među najboljim i najvjerodostojnijim predajama koje se oslanjaju na Malikovo djelo Muvettu, dok nam historija nije zabilježila predaje od studenata koji su pobjegli da gledaju slona. U našem vremenu priča o slonu se ponavlja na razne načine i u različitim oblicima i varijantama, a posebno u toku mubarek mjeseca ramazana.

Naime, postoje dvije vrste muslimana u odnosu na mjesec ramazana: Prvu skupinu čine oni muslimani i muslimanke koji su postavili svoj cilj i oni tačno znaju šta žele od ramazana i koje su to koristi koje žele, odnosno za koje se nadaju da će ih ostvariti. Druga skupina je nemarna prema ramazanu i njegovim neizmjernim blagodatima, jer je pretjerano okupirana različitim vrstama ”slonova”. Isprazna sijela, tračevi, gledanje raznih serija i filmova, ogovaranje, prenošenje tuđih riječi, bavljenjem onim što nas se ne tiče, i mnoge druge vrste ”slonova” odvraćaju pažnju i troše energiju mnogih od nas. Stoga, budimo oprezni i ne dozvolimo da nam spomenute i nespomenute stvari ukradu najbolje, najskuplje i najberićetnije vrijeme u godini i da na kraju ramazana, ne daj Bože, ostanemo bez nagrada kojima se nadamo.

Definišimo i odredimo svoje ciljeve u ramazanu, pouzdajmo se u Allaha i ne posustajmo i ne odustajmo ni jednog trenutka na putu ostvarivanja postavljenih ciljeva. Allaha molimo da budemo od onih koji će uspjeti u ramazanu i kojima neće biti uskraćeno ni jedno dobro ovog mubarek mjeseca. Amin!

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić 

0 komentari

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

 
© Riznice korisnog znanja
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top