ponedjeljak, 17. rujna 2018.

Tebi sultane, tebi pašo…



Tebi koji si uživao prije braka, lumpovao i varao jadnice mnoge dok nisi pronašao “pravu”. 
Tebi koji si za brak tražio čistu, netaknutu i svakako lijepu.
A bile bi one sve čiste da ih neki idiot prije tebe nije ukaljao prljavštinom svojom kao i ti.
A bile bi one sve jednako lijepe da im ti i slični tebi nisu ljepotu uništili patnjom, izdajom, dugim ne prospavanim noćima, suzama. 

Tebi sultane koji si sebe smatrao Jusufom i tražio sebi Zulejhu.
Tebi koji si umislio da nećeš pošto si “muško odgovarati za svoja nedjela”.
Tebi koji je uspio da osvoji srce takvoj kakvu si tražio još uvijek si u grijesima samo nešto drugačijim.
Tebi i onima tebi sličnim, brak je na prvom mjestu samo nekih godinu dana.

Dok ne obradiš dobro svoju ženu, učiniš je svojom poslušnom robinjom.
Dok ne učiniš da te zavoli jako, a ženi nježnoj i iskrenoj to lahko ide.
Dok ti ne rodi dijete pa ti onda tako umorna ne našminkana ne očešljana i debela postane manje privlačna.

Onda zaboravljaš da je ponekad poljubiš onako bez razloga, da joj pokloniš ružu, da je pitaš je li umorna.
Onda ti posao i prijatelji postanu važniji od nje.
Onda svoju ljubav iskazuješ samo onom djetetu koje ona drži u rukama i ljubiš ga i miluješ ga a ona te gleda i nada se da ćeš se sjetiti i nju da poljubiš. Ali ne ti si “muško”!

Ti se ubijaš od posla da njoj pružiš sve što joj je potrebno i zato imaš prava da šefuješ i da se na nju istresaš svaki put kad ti zatraži da nešto sebi priušti ili nekog posjeti nekome pokloni nešto.
A možda ti je tražila da kupi sebi bolju haljinu ili spavaćicu od muke i tuge kad je onog dana vidjela da tvoje oči gledaju u haram po internetu pa kako da ti vjeruje da ne priželjkuješ to i u stvarnosti.
Ti koji u očima ljudi djeluješ kao jako dobar insan, uzoran suprug i otac dok svi oni ne znaju šta se zbiva između četiri zida, znaj da tvoja supruga to ne zaslužuje.
Ti koji možda, klanjaš, postiš i izgovaraš šehadet, zaboravljaš da je poslanik sallallahu alejhi we sellem rekao da su najbolji, oni koji su najbolji prema svojim ženama.

Brak je uzajamno razumijevanje, pažnja, poštovanje, ljubav, razgovor, razgovor i razgovor. Bez svega ovoga to nije brak to je olupina od braka. Ta tvoja žena nije srećna a ni sebe tako usrećiti nećeš. Možda ona izdevera, otrpi, otupi na boli iz ljubavi prema svojim evladima, prema tebi. Iz stida prema svojim roditeljima i svijetom.

Ali znaj sultane vrijeme se hvala Bogu na bolje promijenilo i nisu više žene one koje sve moraju da trpe i da se žrtvuju iako se danas kritikuje svijet zbog razvoda. Bolji je razvod takvog braka od gubljenja vječnosti ! Tebi sultane da razmisliš!

Ovaj tekst nije podsticaj na razvod nego podsticaj na popravljanje stanja između supružnika onako kako je to šerijat propisao. Saslušaj svoju suprugu SULTANE i spusti se na zemlju. Savjetuj se sa učenim i slijedi Poslanika s.a.v.s. u svakoj prilici.

0 komentari

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

 
© Riznice korisnog znanja
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top