utorak, 1. siječnja 2019.

ZANIMLJIVOSTI: Crvena tvrđava – biser islamske civilizacije u srcu Španije





Alhambra ili Crvena tvrđava je kompleks sastavljen od palate i tvrđave, koji su sredinom 14. vijeka konstruirali maurski vladari emirata Granada u Endelusu. Alhambra je sagrađena za vladare iz dinastije Nasrida, posljednjih muslimanskih vladara u Španiji. Nakon pada u ruke kršćana, neke dijelove su koristili kršćanski vladari. Palata Karla V, sagrađena 1527., ustvari je ugrađena u kompleks Alhambra. Potom je vijekovima bila zapuštena, da bi u 19. vijeku bila obnovljena zahvaljujući nekim evropskim istraživačima, i sada je jedna od glavnih turističkih atrakcija Španije.

Kompleks je uključivao kraljevske odaje, portale, džamije, kupatila, odaje za sluge, vojne barake, štale, radionice, ljevaonicu i brojne vrtove. Izvana izgleda kao golema tvrđava svijetlih zidova od pečene crvene opeke. No, unutrašnjost je raskošna palača bogato ukrašenih prostorija, dvorišta i svečanih vrtova. U Dvorani suda nalaze se zamršeni stalaktitni ukras, a ispred nje se nalazi Lavlje dvorište s arkadama. U dvorištu je mramorni vodoskok okruž‍en lavovima isklesanim od kamena, a fini stubovi podupiru stalaktitima isjeckane lukove. Nasridski vladar mogao je sjediti u centralnoj zgradi vrta i gledati unutra, a s druge strane zgrade cijelu plodnu dolinu kraljevstva Granade. Ostali dijelovi kompleksa su: dž‍amija s Mirtinim dvorištem, Dvorana barke, Ambasadorska dvorana, Kupalište, Kraljičin budoar, Lindarajin vrt, Dvorana dviju sestara, Dvorana lavova.

(Izvor: mawdoo3.com)

0 komentari

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

 
© Riznice korisnog znanja
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top