četvrtak, 3. siječnja 2019.

Istaknuti muslimanski astronom i matematičar


Muhammed Ebu Vafa el-Buzjani (10. juna 940.–997. ili 998.) dao je važan doprinos razvoju trigonometrije uz značajan doprinos u astronomiji. Radio je u privatnoj zvjezdarnici u Bagdadu, gdje je vršio promatranja kako bi se utvrdilo, među ostalim astronomskim parametrima, nagib ekliptike, dužina godišnjih doba i drugo. U čast njegovom doprinosu astronomiji, jedan krater na Mjesecu dobio je ime po njemu. Rođen je u Buzjanu (Iran), a u dobi od 20 godina seli u Bagdad, gdje je ubrzo izrastao u jednog od vodećih astronoma, matematičara i inovatora. Prvi je poznati naučnik koji uvodi negativne brojeve i razvija kvadrant – instrument koji astronomi koriste za ispitivanje neba.

Njegov pionirski rad u sfernoj trigonometriji jako je važan i za matematiku i za astronomiju. Jedno od njegovih najznačajnijih djela jeste Almagesti, a njegov dio o trigonometriji sveobuhvatna je studija o toj temi. Na maestralan način iznio je dokaze za najvažnije formule u trigonometriji. Buzjani je prvi koji nas upoznaje sa funkcijom tangente, upravo u knjizi Almagisti, čime olakšava rješenja za probleme pravokutnog trokuta kod kugle u svojim astronomskim proračunima. Također je osmislio novu metodu za gradnju sinusne tablice, koja je bila dosta preciznija od onih koje su sačinili prethodnici. To je bio važan napredak jer preciznost astronomskih proračuna zavisi od preciznosti sinus tablica.

U šestom poglavlju knjige, Buzjani definira pojmove tangentu, kotangens, sinus, sinus komplementa (kosinus), sekans i kosekans, uspostavlja sve osnovne odnose između njih.

Njegov praktični udžbenik o geometriji Knjiga o geometrijskim konstrukcijama koje su potrebne za obrtnika (Kitab fima jahtaju ilajhi el-Sani min ilm el-handasa) neusporediv je među geometrijskim djelima te vrste pisanim u islamskom svijetu. Napisao je i praktičan udžbenik o aritmetici Knjiga o onome što je potrebno iz znanosti aritmetike za književnika i poduzetnika (Kitab fima jahtaju ilajhi el-ummal vel-kuttab min ilm el-hisab). Po vlastitim riječima, napisao je 22 knjige i rasprave iz astronomije, aritmetike i geometrije, kao i prijevode i komentare algebarskih djela velikana poput Diofanta i Havarizmija, te komentar na Euclidove Elemente.

Međutim, samo osam djela je sačuvano do danas. Ipak, njegov trud nije bio uzalud, podaci prikupljeni iz njegovih djela korišteni su stoljećima nakon njega, a za znanost o trigonometriji kakvu poznajemo danas u mnogome imamo zahvaliti njegovom radu.

(Izvor: eajaz.org)

0 komentari

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

 
© Riznice korisnog znanja
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top