Čurokot, čurekot, čorokot, crni kumin, Nigella sativa i
još preko 20 naziva odnose se na biljku koja se kao čudotvorni, iako
danas pomalo zaboravljeni lijek, koristi već više od 3.000 godina.
Spomenut je u Bibliji pod nazivom crni kumin. Iako ne pripada istoj
porodici biljaka, te je naziv crni kim pogrešan, on se i danas koristi
na njemačkom govornom području, gdje se za čurekot upotrebljava izraz
Schwarzkümmel – crni kim.
Različiti nazivi čurekot ulja
Ulje čurekota pronađeno je u Tutankhamonovoj grobnici, što
ukazuje na činjenicu da se koristilo i prije više od 3.000 godina.
Također je zabilježeno da su Nefretiti i Kleopatra uživale u koristima
ulja čurekota. Potiče sa Mediterana, kasnije je kultivisan u drugim
dijelovima svijeta pa je poznat pod različitim imenima: engleski – Black
Cumin, hindu – Kalounji, arapski – Habbatul barakah (Seed of blessing),
turski – Çörekotu, ruski – Чернушка itd. Koristili su ga drevni Grci, a
bio i sastavni dio preparata drevne indijske i kineske medicine.
Daniel Zohary i Maria Hopf, naučnici i arheolozi, smatraju
da najraniji dokazi o kultivaciji ove biljke potječu iz drevnog Egipta
gdje su je faraoni koristili za zagrobni život i očuvanje njihovih
mumificiranih tijela. Najraniji pisani dokazi o Nigella sativa potječu iz Starog zavjeta (Isaiah, 28:25,27). U Starom zavjetu hebrejska riječ „ketsah“ odnosi se na Nigella sativa, a prema Zohary i Hopf, biljka se koristila i kao začin i poboljšivač okusa hrane.
Korist ove biljke opisao je i Poslanik islama Muhammed,
a.s., riječima: „Čurekot sadrži u sebi lijek za svaku bolest, osim za
smrt.“ Ovaj hadis Poslanika, a.s., (prenosi ga Ebu Hurejre, radijallahu
anhu, u sahih predaji, koju bilježe Buhari i Muslim u svojim zbirkama
hadisa) zaslužan je za ogromnu popularnost čurekota u islamskom svijetu,
koga još nazivaju blagoslovljeno zrno.
Hipokrat, otac moderne medicine, u svojim zapisima piše o
djelotvornosti ove biljke u liječenju probavnih smetnji. U Grčkoj antici
čurekot je bio poznat kao sredstvo za jačanje pri fizičkoj i psihičkoj
slabosti bolesnika. U Europi ova biljka stječe veliku popularnost u
Srednjem vijeku, nakon što je 1031. godine izašla zbirka islamskog
filozofa i doktora Ibn Sine (poznatijeg pod latinskim imenom Avicenna)
pod naslovom „Knjiga za liječenje duše“. Medicinski dio zbirke „Canon
medicinae“ je za 11. vijek bio od enormne važnosti za utemeljenje
medicine kao nauke – i slovio je za najvažniji udžbenik na medicinskim
fakultetima Europe narednih 500 godina. Ibn Sina, pored ostalog, opisuje
izvanredno djelovanje čurekota za održavanje zdravlja. Osim toga,
knjiga sadrži mnogobrojne savjete i recepte, koje egipatski doktori i
danas rado preporučuju svojim pacijentima. Također, čurekot se na
Orijentu već hiljadama godina koristi za liječenje alergija i upala.
Najčešće se upotrebljava kod astme, bronhitisa i neurodermitisa. U našim
krajevima dugo je korištena tinktura čurekotovog ulja za liječenje
nadimanja, bolesti želuca, pluća, jetre i mnogo više. Tek kroz modernu
high-tech medicinu ulje čurekota pada u zaborav.
Proizvodnja čurekotovog ulja i skladištenje – nužnost za kvalitet
Nigella sativa
je jednogodišnja biljka cvjetnica, porijeklom iz južne i jugozapadne
Azije. Naraste 20-30 cm, cvjetovi su nježni, blijedo plave i bijele
boje, s pet do deset latica. Plod je velik s kapsulama od kojih svaka
sadrži brojne sjemenke. Sjeme se koristi kao začin umjesto izvornog
crnog kima.
Nigella sativa
Biljna familija u koju spada i čurekot broji još preko 20 srodnih vrsta kao što su Nigella hispanica, Nigella arvensis, Nigella damascena
itd. Zanimljivo je da su sjemena skoro svih ovih vrsta „blizanci“ po
izgledu (skoro 100% identična), ali „stranci“ po svojstvima. Iako su sve
ove vrste istog izgleda pozitivni zdravstveni efekti dokazani su samo
za Nigella sativu. Dvije vrste iz spomenute familije su čak i otrovne, stoga je neophodna kontrolisana kupoprodaja sjemena.
Sjeme koje se koristi za cijeđenje čurekotovog ulja u
velikim količinama obično potječe iz Egipta, Sirije, Indije, Pakistana
ili Etiopije i bude isporučeno u vrećama sa, u većini slučajeva,
neprikladnim oznakama. Stoga je apsolutno nemoguće ustanoviti golim okom
o kojoj vrsti sjemena se radi. Kupac ili prerađivač sjemena
može biti siguran da ima u ruci čisto sjeme pravog čurekota jedino putem
biohemijskih ili mikroskopskih analiza. Pažnja – ovdje se ne
radi o zdravstvenoj kontroli koju bi svaki proizvod morao proći. Svaka
greška pri analizi originalnosti sjemena (ako ju proizvođači ulja ili
preprodavači sjemena uopće rade) može ostaviti negativne posljedice na
zdravlje potrošača. Iz tog se razloga svaka isporuka sjemena iz kojeg se
cijedi Nigellus brižno ispituje priznatom naučnom
mikroskopskom metodom objavljenom 2011. godine u renomiranom znanstvenom
časopisu „International Journal of Plant Sciences“ (Int. J. Plant Sci.
172(2):267–284. 2011.). Osim toga, zrno čurekota prolazi redovnu
zdravstvenu analizu od strane Federalnog ministarstva zdravstva BiH.
Čurekotovo ulje proizvodi se putem tzv. hladnog cijeđenja,
te ne podliježe nikakvim doradama. Za proces hladnog cijeđenja ulja iz
sjemena čurekota koristi se presa „KK 8F Universal“ njemačkog
proizvođača Screw-press GmbH, koja zadovoljava zdravstvene i ekonomske
standarde EU-tržišta, na kojem se proizvodi. Flaše se neposredno nakon
punjenja zatvaraju hermetički pomoću čepova opskrbljenim sigurnosnim
navojima, u svrhu zaštite ulja od oksidacije. Moguće prerade se odnose
na filtriranje ulja, dodavanje aroma ili drugih supstanci. Razlozi zbog
kojih se čurekotovo ulje ne prerađuje su prije svega moguće neželjeno
djelovanje bilo kakvog dodanog sastojka. Naime, tradicionalno isprobana
metoda hladnog cijeđenja ulja bez dodatnih prerada već vjekovima
pokazuje izuzetno dobre efekte. Osim toga, postoje razne recepture sa
čurekotom. U nekima se koristi pretežno sjeme čurekota, dok se u drugima
pretežno koristi ulje cijeđeno iz čurekotovog sjemena. Procesom
filtracije se ostaci sjemena, koje nije nikada moguće potpuno
iscijediti, odvajaju od ulja. Samim odvajanjem ostataka sjemena od ulja
odvaja se i jedan dio njegovih korisnih dijelova (npr. vlaknaste
supstance koje su izuzetno korisne za probavu i uravnoteženu apsorpciju
hrane u probavnim organima). Ulje čurekota se ne filtrira te je
preporučljivo lagano mućkanje prije svake upotrebe, jer se time talog
ponovo miješa s uljem i upotpunjava spektar korisnih djelovanja.
Bitno je napomenuti da će, ukoliko proizvođač vrši cijeđenje
ulja na visokim temperaturama, pogrešnim pakovanjem ili lošim
skladištenjem ulje promijeniti svoje osobine i izgubiti na kvaliteti te
postati totalno nepreporučljivo za konzumiranje. Cijeđenju ulja na
visokim temperaturama proizvođači obično pribjegavaju iz činjenice što
je taj proces puno jeftiniji i skraćuje vrijeme dobivanja ulja iz
sjemena. Stoga je čurekotovo ulje dobiveno hladnim prešanjem
kontrolisane kvalitete, jedinstvenog okusa, ali i cijene. Isto tako,
čurekotovo sjeme, koje je nepravilno skladišteno, može vrlo lako
zahvatiti plijesan. Ulje dobiveno iz ovakvog sjemena sadrži tzv.
aflatoksin, koji je veoma štetan i razara jetru.
Druga opasnost dolazi od nepravilnog skladištenja ulja. Radi
se, naime, o osobini čurekotovog ulja da brzo oksidira. Prilikom
oksidacije nezasićene masne kiseline, inače vrlo korisni sastojci
(antioksidansi), prelaze u zasićene masne kiseline, sastojak ne baš
preporučljiv u većim količinama. Time čurekotovo ulje gubi jednu od
svojih glavnih pozitivnih karakteristika i pretvara se djelimično u
nešto što je u većim količinama nepoželjno našem organizmu. Uzroci
oksidacije čurekotovog ulja su sljedeći: visoka temperatura prilikom
cijeđenja, često prelijevanje ulja prilikom proizvodnje, dugoročno
skladištenje u nehermetički zatvorenim posudama i posudama od
materijala koji pospješuju oksidaciju, te skladištenje na visokim
temperaturama.
Isto tako, samo sjeme čurekota mijenja biološki sastav u
ovisnosti od klimatskih uvjeta pod kojima je biljka čurekota uzgajana.
Za sada je praktično potvrđena učinkovitost sirijskog, egipatskog i
pakistanskog, tj. indijskog sjemena, a postoje indicije da je etiopijsko
sjeme, koje daje prilično gorko ulje, također efikasno. Nažalost, u
današnje vrijeme ne možete biti sigurni da je npr. sjeme naručeno iz
Egipta stvarno egipatsko sjeme. Neki dostavljači zbog prevelike
potražnje za egipatskim sjemenom nabavljaju jeftinije sjeme iz Etiopije i
prodaju ga kao egipatsko. Ovo možda nije ni bitno ukoliko dobijete
stvarno čurekotovo sjeme a ne neku srodnu, nekorisnu vrstu, jer razlike u
efektu egipatskog i etiopskog sjemena nisu naučno potvrđene. U
literaturi je moguće naći samo podatke, koji ukazuju na
nezadovoljavajući efekat sjemena iz hladnijih regija (Njemačka,
Austrija, Poljska itd.).
Skladištenje čurekotovog ulja kao i drugih namirnica u
plastičnim posudama na niskim temperaturama nije preporučljivo. Mnoge
vrste plastičnih posuda ispuštaju pri niskim temperaturama supstance
slične hormonima koje se ugrađuju u metabolizam kao npr. bisfenol A.
Neke teorije govore čak i o tome da su ove supstance uzrok sve ranijem
spolnom sazrijevanju djevojčica, kao i razvoju muškaraca s mnogim
ženskim osobinama i manjkom spermija, te pretilosti i hiperaktivnosti.
Sastav čurekotovog ulja i učinci na zdravlje
Ono što već tradicionalno pripisuju čurekotovom ulju
biomedicina je počela dokazivati od 1964. godine. Do danas je objavljeno
preko 460 studija i recenziranih istraživanja koja dokazuju njegovu
djelotvornost za zdravlje čovjeka. Opet, ono što je Poslanik Muhammed,
a.s. rekao prije više od 1.400 godina znanost dokazuje unatrag 50
godina.
Rezimirano čurekotovo ulje ima djelotvorni učinak na preko
40 zdravstvenih stanja, te više od 20 faramakoloških različitih
djelovanja. Djeluje kao analgetik (lijek protiv bolova),
antibakterijski, protu-upalno, protu-ulcerozno, protu-kolinergično,
lijek protiv gljivica, lijek protiv povišenog krvnog tlaka,
antioksidant, protu-asmatično, antivirusno, kao bronhodilatator, lijek
koji inhibira glukoneogenezu (protu-dijabetično), lijek koji štiti
jetru, lijek protiv niskog tlaka, za sintezu inzulina, antagonist
leukocita, zaštitnik bubrega, tumor nekrotizitajući čimbenik – alfa
inhibitor.
Ova 22 farmakološka djelovanja samo su podskup daleko širem
broju korisnih osobina unutar ovog crnog sjemena. Iako je nevjerojatno
da ovo sjeme ima sposobnost da se pozitivno modulira unutar toliko
različitih bioloških puteva, to je zapravo vrlo česta pojava među
tradicionalnim biljnim lijekovima.
Projekt kojeg unatrag sedam godina vodi eminentni naučnik
Sayer Ji, a koji je svoj životni vijek posvetio izučavanju ljekovitosti
čurekota, pokazao je da postoji preko 1.600 prirodnih komponenti unutar
čurekota koji pozitivno djeluju na ljudsko zdravlje. Također, ističe
Sayer, postoji preko 10.000 ostalih supstanci koje se istražuju, sa
desetinama tisuća studija koje potkrepljuju njihov medicinski značaj. (Pogledati MEDLINE, preko 600.000 studija povezanih sa alternativnom medicinom.)
Ulje koje se dobije iz sjemena čurekota obiluje linoleinskom
kiselinom, timokinonom, nigellonom (dithymoquinone), melanthinom,
nigillinom, damasceninom i taninom. Melanthin i nigillin su otrovni u
većim dozama, pa se čurekot u obliku začina mora koristiti u umjerenim
količinama. Detaljnom analizom čurekotovog ulja otkriveno je da ono
sadrži i beta sitosterol, miristinsku, palmitinsku, stearinsku,
oleinsku, linolnu, linolensku, folnu i arahidonsku kiselinu. Osim toga
obiluje proteinima, vitaminima B1, B2, B6, C i E, kalcijem, željezom,
bakrom, cinkom i fosforom.
Lijek za svaku bolest, osim smrti
Dijabetes
Dijabetes je hronična bolest pri čemu tijelo ne može samo
proizvesti dovoljno inzulina za pretvaranje šećera u energiju. To dovodi
do porasta razine šećera u krvi što posljedično uzrokuje brojne
komplikacije i ugrožava zdravlje čovjeka ukoliko se ne koristi terapija.
Pravilna prehrana i dosljedno vježbanje je vrlo važno za osobe oboljele
od dijabetesa. Najnovija istraživanja o utjecaju sjemena čurekota na
dijabetes pokazuju da ono smanjuje razinu šećera u krvi i spriječava
komplikacije povezane s dijabetesom. Uzimanjem 2 grama čurekotovog ulja
dnevno dolazi do smanjenja glukoze u krvi, povećanja inzulinske
rezistencije, povećanja funkcije beta stanica i smanjenja glikosilat
hemoglobina, čiji poremećaj u organizmu dovodi do razvijanja dijabetesa.
Problemi s plodnošću
Sjeme čurekota se također koristi kao lijek za terapiju
neplodnosti, odnosno povećanje pokretljivosti spermatozoida kod
muškaraca i proizvodnje jajnih stanica kod žena. Isto tako, potiče
uravnoteženje menstrualnih ciklusa kod žena, ali i laktaciju porodilja.
Gastro-intestinalni problemi
Sjeme čurekota olakšava gastro-intestinalne poremećaje.
Sadrži eterično ulje nigellone koje pomaže da se temeljito očistiti
želudac. Također, stimuliše žuč, dakle, pomaže daljnjoj probavi hrane.
Isto tako, preporučuje se za konzumaciju kod opstipacije, pri čemu je
najbolje da se jedna žličica ulja pomiješa s mlijekom. Istraživanja
pokazuju da redovitim uzimanjem čurekotovog ulja uz trojnu terapiju
bolesnika oboljelih od čira želudca, dolazi do znatno bržeg saniranja
infekcije Helicobacter pylori.
Regulacija tjelesne težine
Određene studije pokazuju da se konzumiranjem čurekotovog
ulja smanjuje apetit, a što je posljedica njegovog djelovanja da
smanjuje razinu šećera u krvi. Osim toga, ubrzava metabolizam i pomaže u
boljem probavljanju hrane.
Sniženje krvnog tlaka i masnoće u krvi
Čurekotovo ulje je izrazito popularno na Bliskom istoku kao
lijek protiv visokog krvnog pritiska. Osim što ga se koristi
konzumiranjem, nekoliko studija pokazuje njegovu djelotvornost i kroz
masiranje tijela uljem. Naravno, ne smije se prestati uzimati propisana
terapija. Razlog djelovanja na krvni pritisak, ali i regulisanje masnoće
u krvi je taj što čurekotovo ulje sadrži 57,9% esencijalne linolne
kiseline (Omega-6 masna kiselina) visoke nutritivne vrijednosti koju
ljudski organizam ne može sam proizvesti. Ona ima brojne protektivne
uloge. Jedna od njih je povećanje „dobrog holesterola“, HDL u tijelu. On
pomaže redukciji triglicerida u tijelu.
Prof. dr. med. Walter Hartenbach, autor intrigantne knjige
„Laž o holesterolu” u kojoj se, prema Hartenbachovim tvrdnjama, govori o
jednoj od najvećih prevara na području suvremene medicine, a koja se
temelji na neistinitim tvrdnjama o holesterolu, nastalim pod utjecajem
farmaceutske industrije (najjače industrije, poslije vojne industrije).
Prema njegovim navodima, mnoge farmaceutske kompanije izdvajaju ogroman
kapital za pogrešno prikazivanje naučnih studija kojima manipulišu mase i
time otvaraju doktorima vrata da produkte ovih firmi reklamišu kao
prijeko neophodne za zdravlje što ovim firmama na posljetku donosi
enormnu korist. Hartenbach navodi brojke od 50 do 75 milijuna eura po
statistici, koje se prosječno izdvajaju samo da bi se holesterol
proglasio odgovornim za pojavu srčanog infarkta (činjenica koja se,
međutim, ne može potvrditi niti jednom naučno-medicinskom studijom).
Čurekotovo ulje, sudeći prema naučnim publikacijama, utječe na
snižavanje koncentracije holesterola u krvi, a za razliku od
konvencionalnih lijekova, nema negativnih sporednih djelovanja.
Utjecaj na tumorska tkiva
Čurekotovo ulje doprinosi prevenciji raka jer sadrži
eterično ulje timokinon koji pomaže u borbi protiv ćelija raka.
Istraživanje je, također, pokazalo da čurekotovo ulje pomaže u borbi
protiv raka gušterače, upravo zbog timokinona koji ne samo da uništava
tumorske ćelije nego i pomaže pri sintezi zdravih ćelija. Istraživanja
koje je provela Dr. Hwyda Arafat na Kimmel Institutu za rak na
Jeffersonu uključuje nekoliko studija. Rezultati su pokazali da se
tretiranjem raka gušterače sa čurekotovim uljem, uništilo čak 80% ćelija
tumora. Uzevši u obzir činjenicu da je rak gušterače 4 vodeći rak u
SAD-u, i da je stopa preživljenja svega 4,6% unutar pet godina, ova
studija ima izniman značaj. Dr. Arafat je dokazala pozitivan učinak i na
tumore prostate i debelog crijeva, kroz njegov antioksidativni i protiv
upalni utjecaj.
Utjecaj na imunološki sistem
Imunološki sistem je sistem organa koji štiti organizam od
napada stranih mikroorganizama (virusa, bakterija, gljivica i parazita),
njihovih hemijskih supstanci (toksina), kao i vlastitih izmjenjenih
(npr. tumorske) i istrošenih stanica. Unutar imunološkog sistema postoje
tzv. T stanice, koje orkestriraju odgovor imunološkog sistema na
maligne ili inficirane stanice tako što proizvode ćelijski imunološki
odgovor, odnosno ubijaju maligne ćelije ovisno o njihovom broju ili
onoga što mi zovemo „jačina/snaga imunološkog odgovora“. Istraživanja
pokazuju da konzumiranjem čurekotovog ulja dva puta dnevno kroz četiri
sedmice dolazi do povećanja T ćelija čak za 72%, te B ćelija koje su
proizvođači antitijela. Ovo je posebno važno kod auto-imunih bolesti kao
što su reumatoidni artritis, lupus, Kronova bolest, celijakija. Ali i
tumori, dijabetes, astma, migrene, poremećaji krvnog pritiska
(hipo/hipertenzija). Prema dr. Garyu Nullu, koji se bavi istraživanjem
čurekota, čurekotovo ulje je najvažnije ulje koje možemo unijeti u naš
organizam. Svaki put kada uzmemo ulje, ističe dr. Gary, stimulišemo
imunološki sisitem na proizvodnju T ćelija. Ovo je otkriće od iznimne
važnosti za HIV pozitivne bolesnike čiji organizam uopće nema obrambenog
sistema. Njegova posljednja istraživanja pokazuju da redovitim
konzumiranjem čurekotovog ulja, uz ostalu propisanu terapiju, dolazi do
uništavanja virusa HIV-a. Isto tako, istraživanja pokazuju da ima
izrazito važnu ulogu u liječenju Alzhaimerove bolesti i hepatitisa C.
Čurekotovo ulje stimuliše i stanice koštane srži za 250%, povećava
produkciju interferona/bjelančevina koji su od velike važnosti za
imunološki sisitem, te sprječava razmnožavanja ćelija raka (50%-tno
usporavanje razvoja).
Epilepsija
U studiji učinjenoj 2007. godine, a u koju su uključena
djeca koja imaju epilepsiju, jasno se vidi pozitivan učinak čurekotovog
ulja na ovu bolest. Naime, uz konvencionalni tretman lijekovima i
čurekotovo ulje dolazi do bržeg oporavka mozga, čak i izlječenja
epilepsije, u odnosu na grupu djece koja je liječena samo s
konvencionalnim lijekovima.
Astma
Timokinon, jedan od glavnih sastojaka čurekotovog ulja, ima
značajan utjecaj na izlječenje astme. Naime, dokazana je njegova
antiasmatična uloga u dišnim putevima kroz redovito korištenje. Isto
tako, kapsule čurekota pozitivno djeluju na akutni tonzilofaringitis,
osobito onaj virusnog karaktera. Studija na Dječijoj univerzitetskoj
klinici u Mainzu je pokazala da, u čurekotu sadržana
Gamma-linolen-kiselina, ima antiastmatički efekat, obzirom da sprječava
alergijske reakcije. Osim toga, poboljšava imunološke efekte, pomaže kod
alergija na polen i prašinu, kod neurodermitisa, astme, infekcija i
drugih bolesti. Ulje čurekota se može koristiti kao dodatak ishrani do 3
grama dnevno (za zdrave osobe, a pri liječenju prema uputstvu za
doziranje), mišljenje je dr. Schleichera s Odjela za imunologiju u
Münchenu.
MRSA
MRSA je termin koji se odnosi na Metaciklin-resistant Staphylococcus aureus,
odnosno zlatni stafilokok otporan na metaciklin. Zajednički je to naziv
za vrste zlatnog stafilokoka otporne na širok spektar antibiotika, te
ih je zato teško liječiti. Čurekotovo ulje ima dokazan antibakterijski
učinak na izolate koji su MRSA rezistentni. Dakle, uništava ove
bakterije.
Alergije, psorijaza, neurodermatitis
Alergije predstavljaju nekontrolisanu i prekomjernu reakciju
našeg imunološkog sustava na inače bezopasne supstance iz naše okoline.
Mehanizmi imunološkog sustava imaju ulogu da prepoznaju strane i
potencijalno štetne supstance (najčešće su to različite bakterije,
virusi i paraziti), te da ih neutrališu ili eliminišu, čime štite naš
organizam od raznih oboljenja. Ali ako imuni sistem počne da identikuje
bezopasne stvari iz naše okoline kao štetne, npr. cvijetni polen, te
aktivira imunološke reakcije, koje često mogu biti vrlo burne i opasne,
onda govorimo o alergijama.
Čurokotovo ulje daje izvanredne rezultate kod alergičara.
Njegova dugoročna upotreba dovodi do znatnog smanjenja simptoma. U
jednoj od alergoloških studija koju je sproveo njemački imunolog dr.
Schleicher bilježi se da je čorokotovo ulje kod 85% od 600 alergičara
pokazalo uspješne rezultate.
U slučajevima alergije i psorijaze, ulje čurekota reguliše
imunološki sistem. Stabilizira funkcije T-stanica i antitijela, te tako
smanjuje pretjeranu imunološku reakciju. Čurekot smanjuje upalne
procese i time umanjuje simptome alergije. Na taj način djeluje i na
uzrok (imunitet) i posljedicu (simptomi) – smanjuje osjećaj boli i
povišenu temperaturu tijela, te sprečava razvoj škodljivih mikroba. Zbog
‘pametnog djelovanja’ na imunitet ulje čurekota se preporuča i kod
ostalih autoimunih bolesti.
Mnogi će možda i nakon ovoga ostati skeptični pri pogledu na
ovaj pozamašan spisak bolesti na koje čorokot pozitivno djeluje. Vrlo
je teško povjerovati da jedna biljka može uspješno djelovati na sve gore
navedeno. Međutim, moderna medicina je voljom Uzvišenog Gospodara dala i
još uvijek daje znanstveni odgovor i potvrdu Poslanikovog, a.s.,
hadisa, u kojem se kaže da je – čurekotovo ulje lijek za sve bolesti,
osim smrti.
Autor: Vildana SEMIĆ ISAKOVIĆ, mag.sanit.ing.
0 komentari
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.