petak, 28. prosinca 2018.

ZANIMLJIVOSTI: Mravi kamikaze



Životinje imaju razne mehanizme odbrane, a mehanizam jedne vrste mrava izuzetno je zanimljiv i poseban. Ova vrsta je skoro otkrivena, a radi se o vrsti Colobopsis explodens. Naime, kad mravi radnici budu u opasnosti, ovi mravi svoj pancir svjesno puste da pukne, što dovede do toga da otrovna ljepljiva tekućina izađe iz tijela mrava koji sebe tako sam žrtvuje za dobrobit zajednice. Naučnici su identificirali petnaest vrsta ovih kamikaza mrava, od kojih je i zadnja novopronađena, Colobopsis explodens.

Ovaj fenomen ima sličnosti sa pčelom: pčela koja ubode i žalac joj izađe također umre. I kod mrava isto postoji hijerarhija, na vrhu je kraljica, potom mužjaci, pa radnici, a i među radnicima isto ima raznih rangova. Vojnici, koji imaju visok rang među radnicima, imaju velike glave da zablokiraju ulaz u mravinjak, a jedan dio radnika se sam žrtvuje napinjući mišiće u toj mjeri da mu tijelo pukne i izbaci otrov. Ovi koji se sami žrtvuju pripadaju najnižem rangu.

(Izvor: Kijk magazine)

0 komentari

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

 
© Riznice korisnog znanja
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top