ponedjeljak, 16. travnja 2018.

Možeš ako hoćeš


Sve one brige i nemiri u prsima zbog kojih ti je san poremećen i java razbacana… sve to su ožiljci od okova kojima si se pričvrstila za nešto što se i samo po sebi, zbog netrajne prirode dunjalučkih stvari, otima. Vjeruj. Ukoliko si samo „prošla“ pored nečega što voliš ili ne voliš, proći ćeš bez bilo kakve štete. Uzet ćeš pouku i nastaviti kao jača i opremljenija za nove lekcije. Međutim, ukoliko bilo šta od toga zasadiš u srce, osjetit ćeš bol zbog svakog vjetrića kojim se ugrožava korijen i izdanak te sadnice.

Kako da oslobodiš svoje dane i noći? Otkrij uzrok uznemirenosti. Zato je dobro da te „žulja“. Zamisli da dođeš pred Gospodara srca, a u njemu samo pusti korov? Da nas Allah sačuva.

Napravi mjesto u svojoj srčanoj bašti za sva ona lijepa i korisna sjemena. Aman, kad ih odnjeguješ imanom, zaliješ Kur’anom, pa sve u prsima zazeleni i zamiriše…. Znaš da zelenilo proizvodi kisik? Onaj koji ti nedostaje kad se stijesni u prsima. Zato, počupaj korov da ne zauzima mjesto plemenitom rastinju.

Kako?

Kur’an nije objavljen vitrinama i peškirima kojima mu „iskazijemo poštovanje“. Kur’an je objavljen dušama. Srcima. A u njemu su priče o načinima , uzrocima i posljedicama. Majka Musaa alejhisselam je bila insan. Insan! Imala je i osjećaje, i želje, i potrebe, i boli, i strahove. Baš kao što ih imaš i ti. Za nju čak ne možeš povući za onaj redovni „argument“ onih koji traže izgovore; „ali ona je bila poslanik!“. Nije bila poslanik. Ali je bila vjernica. I ti si vjernica. Ako je mogla ona, možeš i ti. Razlika je u htijenju da se slijedi nadahnuće srca kojim Gospodar časti svoje robove. Počastio te uputom. Stazom na kojoj nikad ne ostavlja svoje robove bez putokaza i pomoći. U koje zamke si se zaplela? Šta ti znači „kako ću“? Kako si disala kad si se rodila? Jesi li ti diktirala dah plućima? SVE ti piše u Kur’anu. Za ono što nije u tvom domenu, znanju i moći, nećeš biti ni pitana. No, za sva nehtijenja u mogućnosti i sposobnosti… Da nam se Allah smiluje.

Musaova (alejhisselam) majka je puštanjem svog dojančeta niz rijeku u amanet Gospodaru života i smrti potvrdila da je potpuno uvjerena u Njegovo Znanje, Nadzor, Moć, Milost, i nadoknadu. Potpuno povjerenje u to da će joj Onaj Koji joj je dao vrata, dati i ključ. I da je neće ostaviti nesretnu. Uzvišenom Allahu pripada najuzvišeniji primjer, ali ja ću nas sada podsjetiti kroz situaciju blisku našoj svakodnevnici; tvoje dijete te posluša, iako ne razumije zašto nešto mora ili ne smije. To bude dobro za njega. I još ga na kraju nagradiš. Je li tako? Ti nikada ne možeš voljeti svoje dijete onako kako Gospodar voli svoje robove. Ti nikada ne možeš biti milostivija prema svome djetetu, nego što je Uzvišeni Allah Milostiv prema svojim robovima. Iščupaj iz srca sve što te brine i muči, i pusti niz rijeku povjerenja u Gospodara srca.

„’On će srce onoga koji u Allaha vjeruje uputiti!’” (Prijevod značenja Et-Tegabun, 11)

Kasnije i Musa alejhisselam ima nešto što mora baciti da bi dobio. Test. Svi imamo takve testove. Musa alejhisselam mora baciti štap koji je za njega izuzetno vrijedan i potreban mu je. Na njega se oslanjao pri putovanju, obavljao poslove, branio se od nametnika… Što bi rekli, bio mu je i alat i zanat. Ali ga je bacio. Bez pogovora. Tek tada, taj štap postaje nešto nezamislivo. Mudžiza. Čudo od Allaha Uzvišenog. Nešto što će mu još više koristiti i trebati. I opet će mu, još vrijednije i posebnije, biti u ruci. Samo je stanje srca promijenjeno. Još je uvjerenije, još čvršće, još ispunjenije nadom, i radošću. Baci i ti ono što misliš da bez toga ne možeš živjeti, a udaljava te od Gospodara, ili slabi tvoj oslonac samo na Njega Uzvišenog.

Nekad je to neki grijeh sam po sebi. Ostavi ga, Allah će ti uzvratiti boljim od toga. „Onaj ko ostavi nešto Allaha radi, zaista će mu Allah to zamijeniti sa boljim od toga.” (Ahmed, hadis sahih Mekasidu Hasene, 949; Kešfu Hafa`a, 2197).

Nekad je to vezanost srca za stvorenja u mjeri koja prelazi granice dozvoljenog i lijepog. Sjeti se tada: “Onaj ko zavoli nekoga, bude proživljen sa njim.” (Buharija, 6168; Muslim, 2639). Jesi li zadovoljna da budeš proživljena sa nekim zbog koga stalno plačeš i tražiš način da tom insanu udovoljiš makar se time udaljavala od Gospodara?

Nekad si to ti sama. “A kad bi oni onako kako im se savjetuje postupali, bilo bi im bolje i bili bi čvršći u vjeri.” (Prijevod značenja En-Nisa, 66.)

Bitno je da ne odustaješ od Upute kojom te Gospodar počastio. Brini se o sebi, i o onome što je tvoj zadatak na ovome svijetu. Tako, i samo tako ćeš imati istinski život na oba svijeta. “I neka se ničega ne boje i ni za čim ne tuguju Allahovi štićenici, oni koji budu vjerovali i koji se budu Allaha bojali, za njih su dobre vijesti i na ovom i na onome svijetu.” (Prijevod značenja Junus, 62-64.)

Ammara Šabić

0 komentari

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

 
© Riznice korisnog znanja
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top