srijeda, 16. svibnja 2018.

Ustraj do kraja u ibadetu, možda te Allahova milost dostigne u zadnjem satu ramazanaPrenosi se da je Jahja ibn Muaz u svojim munadžatima i skrušenim dovama govorio:
”Allahu dragi, kako si samo plemenit! Ako je riječ o ljudskoj pokornosti, Ti je danas obilato nagrađuješ, a sutra (na Sudnjem danu) primaš je kao dobro djelo. Ako je riječ o ljudskim grijesima, Ti ih danas pokrivaš, a sutra ih opraštaš. Mi smo u pokornosti između Tvoga obilatog darivanja i primanja dobrih djela, a u griješenju smo između Tvoga pokrivanja naših grijeha i oprosta.” 

Stoga, budimo vjernici optimisti, a ne pesimisti i očajnici u pogledu Allahove milosti. Kada vjernik pesimista doziva Allaha, riječima: ”Ja Rabb!”, i kada vjernik optimista doziva Allaha, riječima: ”Ja Rabb!”, razlika između njihovih riječi je kao razlika između nebesa i Zemlje, iako izgovaraju iste riječi i klanjaju u istom safu u džamiji. I iskoristimo preostalo vrijeme mubarek mjeseca ramazana da se ne bismo kajali zbog onoga što smo propustili. 

 Rekao je Ibnul-Dževzi: 
”Kada se približava kraj utrke, konj ulaže posljednje atome snage da pobijedi. Ne dozvoli da konj bude pametniji od tebe. Ta, djela se cijene prema završecima.” 

Ibn Tejmijja je govorio: ”Poenta je u potpunom kraju, a ne u nepotpunom početku.”

Prenosi se da je Hasan el-Basri rekao:
”Popravi ono što ti je ostalo od života, bit će ti oprošteno ono što je prošlo. Iskoristi ono što ti je ostalo od života, jer nikada ne znaš kada i gdje će te dostići Allahova milost.”

Mi kažemo: ”Iskoristi ono što je ostalo od ramazana u ibadetu i dobrim djelima, možda te Allahova milost dostigne u zadnjem satu ramazana. I ne trudi se da otkriješ znakove noći Lejletul-kadr, već se trudi da sve noći u zadnjoj trećini ramazana provedeš u ibadetu. Neka ti ne bude jedina preokupacija u noći Lejletul-kadr da zaradiš što više sevaba, već i da ti Allah poveća stepene i ugled kod Sebe, da preko tvojih iskrenih dova promijeni tvoju sudbinu i odredbu na bolje, jer dova mijenja sudbinu.”

Neko je upitao pobožnog muslimana:
”Ako je istina da nas pogađaju strjelice sudbine koje na nas baca tvoj Gospodar, kako onda da se spasim?”
Pronicljivi musliman mu je odgovorio:
”Budi na strani Onoga ko šalje strjelice sudbine i bit ćeš spašen.” 

Gospodaru naš, kao što naše oči budiš iz sna, probudi naša srca iz nemara! Kao što nam daruješ svjetlo zore u svakom danu, osvijetli naša srca svjetlom Tvoje upute!

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

0 komentari

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

 
© Riznice korisnog znanja
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top